HeaderImg image

Spomen područje Jasenovac posjetili su pripadnici Izraelskih oružanih snaga

22.07.2021.

DSCF2101.jpg

U srijedu, 21. srpnja 2021., Spomen područje Jasenovac posjetili su pripadnici Izraelskih oružanih snaga (IDF) u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj. Ovaj memorijalni posjet je organiziran povodom 100 godina od rođenja Hanne Szenes.

Hannah Szenes je rođena u Mađarskoj u židovskoj obitelji 17. srpnja 1921. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je pripadnica britanskih vojnih jedinica. 1944. godine padobranom se spustila na područje Jugoslavije te se pridružila partizanskim jedinicama u sklopu tajne misije. Plan je bio da se preko granice prebaci u Mađarsku. No odmah nakon prelaska granice bila je uhvaćena te je u zatvoru u Budimpešti mučena i ubijena.

U sklopu posjeta Hrvatskoj, pripadnici Izraelskih oružanih snaga posjetili su mjesta koja su povezana s kretanjem Hanne Szenes na području današnje Republike Hrvatske te lokacije povezane s antifašističkom borbom. U pratnji izraelskih vojnika bili su i pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske te Republike Slovenije.

Kao dio posjeta organiziran je posjet Spomen području Jasenovac gdje su sudionici ove Memorijalne hodnje obišli Memorijalni muzej. Kod spomenika Cvijet održana je prigodna ceremonija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hannah_Szenes

https://hr.n1info.com/vijesti/generali-hrvatske-i-izraelske-vojske-polozili-vijence-u-jasenovcu/

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE