HeaderImg image

U Vojnom muzeju obrane (Forsvarsmuseet) u Oslu otvorena izložba "Zahvalnost norveškom narodu" autorice Nataše Mataušić

12.09.2013.

Natasa_openinga.jpg

5. rujna 2013. godine u Vojnom muzeju obrane (Forsvarsmuseet) u Oslu otvorena je povijesna izložba «Zahvalnost norveškom narodu» autorice Nataše Mataušić, muzejske savjetnice u Hrvatskom povijesnom muzeju. Voditeljica istaživačkog projekta građe je znanstveni istraživač pri Univerzitetu u Oslu Gorana Ognjenović.

Izložbu i prateći katalog financirali su Fundacija Slobodna riječ (Fritt ord), Oslo, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, Zagreb, Falstad centar i Spomen područje Jasenovac. Izložba je otvorena pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Bosne i Hercegovine u Norveškoj.

U kolovozu 2012. godine, a u povodu obilježavanja 70. obljetnice dolaska prvih interniraca iz Jugoslavije na prisilni rad u Norvešku u vrijeme Drugoga svjetskoga rata, izložba je tokom prošle godine bila postavljena u Falstad centru (Falstadsenteret), nedaleko Trondheima.

Temeljem recentne literature i izvora pokušalo se na 21 izložbenom panou prikazati okolnosti koje su dovele do slanja velikog broja muškaraca s teritorija tadašnje Nezavisne Države Hrvatske na prisilni rad u nacističke logore Norveške, oslikati nedaće kroz koje su prošli zajedno s ostalim logorašima iz Jugoslavije sve do povratka u Jugoslaviju nakon završetka rata. Posebno se naglasila pomoć norveškog naroda u prevladavanju teškoća koja im je olakšavala život u zatočeništvu.

http://www.academia.edu/1983966/Gorana_Tronderavisa_intervju_august_2012

http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/gognjenovic/

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/hrvatska/5488-izlozba-u-koncentracijskom-logoru-falstad

http://falstadsenteret.no/nyheter/nyhetsarkiv12.htm

https://app.box.com/s/yegnzehl10f3ycpa4ksh

http://www.mvep.hr/print.aspx?id=539&itemId=184&lang=1

 

 

 

 

 

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE