HeaderImg image

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu

02.08.2013.

USTICA_Romi_01.jpg

U organizaciji saborskog zastupnika g. Veljka Kajtazija i Romskog nacionalnog vijeća, na romskom groblju u mjestu Uštica, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu. Na ovaj datum, 1944. godine, u nacističkom logoru Auschwitzu, ubijena je zadnja velika grupa od preko 3000 Roma. Isto tako, na ovaj dan sjećamo se svih Roma koji su ubijeni u ustaškom logoru Jasenovac te na drugim stratištima na području NDH. Prema podacima Spomen područja Jasenovac, u logoru Jasenovac ubijeno je najmanje 16 173 Roma, koliko ih je trenutno upisano na Poimeničnom popisu žrtava.

Skupu su se obratili, između ostalih, u ime organizatora, saborski zastupnik romske i 11 drugih nacionalnih manjina g. Veljko Kajtazi, zatim gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić, predsjednik Savjeta na nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora g. Jozo Radoš, izaslanik predsjednika Republike Srbije g. Dragoljub Acković, zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije g. Srđan Šain.

Nakon govora održane su molitve za žrtve pravoslavne, islamske i katoličke vjere te su položeni vijenci kod spomen ploče na romskom groblju u Uštici.

 

 

 

 

 

(Autor fotografija: Željko Gašparović)

 

 

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE