HeaderImg image

Osuda izjave povjesničara i svećenika Stjepana Razuma

30.08.2012.

j_1_5_64BBaa.jpg

Savjet Javne ustanove Spomen područje Jasenovac izražava javnu osudu i duboko ogorčenje zbog izjava povjesičara Stjepana Razuma, pročelnika Nadbiskupijskog arhiva, koji ide tako daleko da tvrdi kako ne postoje dokazi da je ustaški logor Jasenovac bio stratište, na kojem su izvršena masovna ubojstva. On time na frapantan način negira odgovornost Ante Pavelića i tzv. NDH za zločine i odbacuje poimenični popis 83.000 jasenovačkih žrtava, među kojima je bilo čak i 20.000 djece. Do tog popisa, koji upravo i jest nepobitni dokaz o stravičnom zločinu, došlo se višegodišnjim mukotrpnim istraživačkim radom povjesničara i stručnjaka JUSP Jasenovac.

Ovakve izjave su nedopustivo ponašanje kojim netko, tko se smatra povjesničarom, a uz to dolazi iz crkvenih krugova u Hrvatskoj, potpuno negira postojanje tog zloglasnog logora. Na taj način omalovažava svaku pojedinu žrtvu, šaljući time poruku netrpeljivosti i mržnje, što predstavlja kazneno djelo, umjesto da kao svaki odgovoran svećenik, širi poruku "mir s vama".

Očekujemo konkretnu reakciju odgovornih ljudi Katoličke crkve i Biskupske konferencije, ali i državnih i drugih institucija, jer se sredstva za funkcioniranje Crkve, pa i za plaću Stjepana Razuma izdvajaju iz Državnog proračuna.

 

Jasenovac, 29. kolovoza 2012.

Predsjednica Savjeta JUSPJ

Katica Sedmak


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE