HeaderImg image

INFO

Ustaški koncentracijski logor Jasenovac - sustav logora, logorskih ekonomija i stratišta protezao se od Krapja na zapadu, preko Jasenovca, Mlake i Jablanca na istoku te od rijeke Strug na sjeveru do prostora južno od rijeke Save, uključujući Donju Gradinu do linije koju zatvaraju sela Draksenić i Bistrica ispod obronaka Prosare u Bosni i Hercegovini. Obuhvaćao je prostoru od 210 km², s obje strane rijeka Save i Une.

Tijekom vremena pojedina masovna stratišta i mjesta gdje su se nalazili ustaški logori uređena su i prigodno obilježena.

Osnutkom Spomen područja Jasenovac 1968. godine, sustavnije se pristupilo uređenju čitavog spomeničnog prostora bivšeg ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac i svakodnevnom održavanju spomeničnih lokaliteta.

Do početka Domovinskog rata, 1991. godine, pod upravom Spomen područja Jasenovac nalazili su se spomenični prostor bivšeg logora III Ciglana u Jasenovcu, Kula i logorsko groblje u Staroj Gradišci, romsko groblje u Uštici, u Hrvatskoj i najveće stratište jasenovačkog logora, Donja Gradina u Bosni i Hercegovini.

Uz njih, zajedno s organizacijama Saveza antifašističkih boraca NOR-a i omladinskim organizacijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Spomen područje Jasenovac skrbilo je o masovnim grobnicama i spomenicima u Mlaci, Jablancu, Krapju, Bročicama, Drakseniću, Bistrici, Orahovoj, Dubičkim krečanama.

Formiranjem novih država na prostoru bivše SFRJ, Donja Gradina teritorijalno i upravno potpala je pod upravu Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske koje je Narodna skupština 9. srpnja 1996. usvojila Zakon o Spomen području Donja Gradina.

Spomenični lokaliteti bivšeg ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac koji se nalaze na lijevoj obali rijeke Save, u Republici Hrvatskoj, ostali su pod upravom i skrbi Javne ustanove Spomen područje Jasenovac.

Spomenični lokaliteti i spomen obilježja o kojima skrbi JUSP Jasenovac nalaze se u Sisačko-moslavačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Spomen područje Jasenovac nalazi se istočno od mjesta Jasenovac, uz prometnicu Novska-Jasenovac i s njom paralelnom željezničkom prugom Sisak-Novska.


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - petak: 9 - 17 h

Subota i nedjelja: 10 - 16 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE