HeaderImg image

Poziv za prijave:“ Jasenovac Researchers Workshop“

22.05.2024.

P5195104.jpg

Termin: 24. - 27. listopada 2024.

Mjesto održavanja: Daruvar i Jasenovac, Hrvatska

 

Spomen područje Jasenovac prikuplja, obrađuje i predstavlja muzejski i arhivski materijal o ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac, brine se o spomenicima i masovnim grobnivcama te poučava mlade ljude o povijesti logora i poštovanju različitosti. Jasenovac je mjesto sjećanja koje simbolizira Holokaust u Europi, ali njegova specifična povijest nije dobro poznata izvan granica bivše Jugoslavije. Nedostatak šireg znanja o diskriminaciji i masovnom progonu Srba, Roma i Židova od strane ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, posebno u logoru Jasenovac, nosi važne lekcije ključne za razumijevanje šire povijesti Holokausta i genocida. „Jasenovac Remembrance Initiative“ je nastala kao partnerska suradnja kojoj je cilj povećati vidljivost i međunarodni doseg Spomen područja Jasenovac kao obrazovnog centra koji promiče mir i razumijevanje. S potporom zaklade „Foundation Remembrance, Responsibility and Future“ (EVZ) naša inicijativa ima za cilj obogatiti postojeći obrazovni sadržaj o Jasenovcu i proširiti njegovu međunarodnu vidljivost i međunarodna partnerstva.

 

Teme i pitanja koje planiramo istražiti tijekom međunarodne radionice su sljedeća: Kako različite kulturne postavke i tradicije oblikuju prakse sjećanja i percepcije povijesti logora Jasenovac? Koji su kontekstualni čimbenici koji potiču ili ometaju priznavanje povijesti logora Jasenovac u zapadnoj Europi? Koja je uloga povijesti logora Jasenovac u širem kontekstu obrazovanja o Holokaustu i sjećanja u Europi? Koji su politički i kulturni faktori koji omogućuju ili ometaju javno uključivanje u učenje o povijesti logora Jasenovac ili njegovo obilježavanje? Koje strategije mogu biti primijenjene kako bi se suočili s nekim od podijeljenih i polarizirajućih narativa o povijesti logora Jasenovac? Kakva je učinkovitost različitih praksi sjećanja i obrazovnih inicijativa vezanih uz povijest logora Jasenovac?

 

Ova radionica namijenjena je doktorskim kandidatima, istraživačima i akademicima koji se bave poučavanjem  Holokausta, poviješću koncentracijskog logora Jasenovac i praksama sjećanja u Europi općenito. Radionica ima za cilj proširiti vidljivost povijesti Jasenovca diljem Europe poticanjem dijeljenja znanja i izgradnje mreže među istraživačima.

 

Više o samim uvjetima i radionici možete saznati u priloženoj datoteci.

Jasenovac Researchers Workshop - Call For Applications


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE