HeaderImg image

U Staroj Gradišci održan završni nastup u sklopu projekta „Sound in the Silence“

23.10.2023.

394368853_809874444476293_8349916006507937586_n.jpg

U nedjelju 22. listopada 2023. održan je završni nastup u sklopu projekta „Sound in the Silence“ (Zvuk u tišini). Sound in the Silence je međunarodni umjetnički projekt za mlade koji se održava na važnim povijesnim lokacijama koja se odnose na sjećanje na žrtve Holokausta. U sklopu radionica koje vodi umjetnici, mladi iz četiri europske zemlje su priredili završni nastup.

 

Ovogodišnja izdanja projekta održana su prvo na području Kuće Wannsee konferencije u Berlinu te zatim na prostoru logora Stara Gradiška. Glavni organizator projekta je poljska organizacija European Network for Remembrance and Solidarity (Europska mreža za sjećanje i solidarnost), a partneri u Hrvatskoj su bili Documenta – centar za suočavanje s prošlošću te Spomen područje Jasenovac. Učenici i učenice iz Poljske, Njemačke, Rumunjske i Hrvatske su tokom seminara i radionice imali priliku posjetiti Spomen područje Jasenovac, Romski memorijalni centar Uštica te Staru Gradišku, gdje su održane edukativne radionice. U sklopu seminara, održan je razgovor sa Živkom Zelenbrzom, koji je kao dijete bio zatočen u logoru Stara Gradiška, a spašen je zahvaljujući naporima spašavanja djece koje je predvodila Diana Budisavljević.

 

Umjetničke radionice vodili su Dan Wolf, koji je voditelj programa te voditelj radionica kreativnog pisanja, hip-hop umjetnik koji stvara glazbene i kazališne projekte u SAD-u i Europi. Radionice pokreta i koreografije vodila je koreografkinja i plesačica Katarina Rampackova iz Slovačke, a vokalne vježbe Sean Palmer, performer, glazbenik i kompozitor iz Velike Britanije.

 

Prethodna izdanja projekta „Sound in the Silence“ (Zvuk u tišini) održana su u: Neuengammeu, Borne Sulinowu, Gdanjsku, Auschwitzu-Birkenauu/Terchovoj blizu Žiline, Ravensbrücku, Varšavi, Bremenu, Gusenu/Mauthausenu te u Kaunasu. 

 

Spomen područje Jasenovac ovim putem se želi zahvaliti Općini Stara Gradiška na gostoprimstvu i suradnji oko realizacije projekta, te partnerima iz European Network for Remembrance and Solidarity i Documente i svim učenicima i učenicama koji su sudjelovali u projektu.

 

 

Dodatne informacije i fotografije potražite na: https://www.facebook.com/enrs.eu/

 


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE