HeaderImg image

22. travnja 1945. – Dan proboja zatočenika iz logora Jasenovac

23.04.2023.

Image_20230423_0001.jpg

Fotografija: Zgrada (u sredini) iz koje je izvršen proboj zatočenika

 

U danima i tjednima kako se približavao završetak Drugog svjetskog rata, ustaše su po nalogu Vjekoslava Luburića odlučile provesti uništenje logora Jasenovac. To je podrazumijevalo likvidaciju svih preostalih zatočenika, spaljivanje arhive i destrukciju logorskih objekata. Od preostalih zatočenika formirane su posebne grupe koje su imale zadatak iskopavati i spaljivati posmrtne ostatke ranije ubijenih zatočenika.

 

Posljednja grupa zatočenica, njih oko 640, likvidirana je u predvečerje 21. travnja 1945. godine. Kolona je iz pravca ženskog logora upućena prema drvenim barakama za smještaj muških zatočenika. Nakon toga je uslijedila egzekucija žena, te niti jedna zatočenica nije dočekala posljednji dan logora.

 

Po zadnjem prebrojavanju zatočenika, u logoru su preostala 1073 muška zatočenika. Iz ustaškog zapovjedništva naređeno je da se muškarci prebace u jednu od zidanih zgrada u sklopu ženskog logora (visoka jednokatnica u kojoj je bila smještena postolarska radionica). Tijekom večeri izdvojeni su i likvidirani svi zatočenici koji su se nalazili na čelu grupa za prisilni rad.

 

U svom tom metežu, desetak zatočenika predvođenih Antom Bakotićem odvojilo se u malu prostoriju gdje su se dogovorili da krenu u bijeg iz logora. Formirane su desetine od najpovjerljivijih zatočenika koje su imale zadatak provaliti vrata zgrade te svladati stražare.

 

Kišovitog nedjeljnog jutra 22. travnja 1945., na Bakotićev poklič „Naprijed drugovi“, oko 600 logoraša provalilo je kroz vrata i potrčalo prema istočnom ulazu u logor. Ustaški čuvari logora otvorili su vatru iz osmatračnica i bunkera koji su okruživali logor. Najveći broj zatočenika koji su krenuli u proboj iz logora tada je ubijen. Oni koji su se uspjeli probiti izvan zida koji je okruživao logor, nastojali su se domoći obližnje šume ili su pokušali preplivati Savu te prijeći na desnu obalu rijeke.

 

Ovaj proboj iz centralnog logora Jasenovac-III Ciglana, preživjelo je 90 zatočenika.

 

Nekoliko sati nakon proboja iz logora III, započeo je i proboj 167 zatočenika grupe za prisilni rad Kožara (logor IV), koja je bila smještena u samom naselju Jasenovac.

 

Kada su čuli pucnjeve i eksplozije iz smjera centralnog logora, zatočenici su pretpostavili da je riječ o pokušaju bijega iz logora. Organizirali su se, te su predvečer istog dana također pokušali izvesti bijeg iz ovog dijela logora. Zatočenici su se najvećim dijelom uspjeli probiti izvan ograde logora Kožara, no čitavo naselje Jasenovac bilo je okruženo bunkerima i bodljikavom žicom.

 

Najveći broj zatočenika je ubijen, a proboj iz logora IV preživjelo je 12 zatočenika.

 

Slava im!

 


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE