HeaderImg image

"Sound in the Silence": Međunarodni obrazovni projekt za srednjoškolce i njihove nastavnike

18.03.2023.

SiS_2023_IN_call_for_teachers_1080_x_1080.jpg

Europska mreža za sjećanje i solidarnost s partnerima iz Njemačke i Hrvatske poziva nastavnike povijesti, građanskog odgoja, engleskog jezika i drugih predmeta da sudjeluju, zajedno sa skupinom srednjoškolaca po vlastitom izboru, u inovativnom projektu "Sound in the Silence“ koji spaja povijest s umjetnošću.

Ovogodišnje deveto izdanje, koje se sastoji od dvaju izdanja projekta na različitim lokacijama, održat će se u Njemačkoj u Kući Wannsee konferencije u Berlinu (3. – 10. listopada) i u Hrvatskoj u Spomen području Jasenovac, smještenom na prostoru bivšeg koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (16. – 23. listopada).

"Sound in the Silence" je projekt koji spaja umjetnost, obrazovanje i povijest u okviru kojeg se susreću mladi i njihovi nastavnici iz različitih europskih zemalja na odabranim mjestima koja su obilježila povijest 20. stoljeća. Cilj projekta je potaknuti mlade generacije Europljana na promišljanje o teškim aspektima njihove zajedničke prošlosti. Sudionike programa – osam skupina koje čine nastavnik i sedam učenika – odabrat će povjerenstvo temeljem pristiglih prijava. Zatim će skupine iz četiriju zemalja otići u Njemačku ili Hrvatsku, gdje će se upoznati s poviješću zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj projekt pruža mladima priliku za razgovor i razmjenu mišljenja s vršnjacima iz drugih zemalja, istovremeno im omogućujući kreativnu obradu znanja o teškim činjenicama iz prošlosti i sadašnjosti pomoću zvuka, plesa i kreativnog pisanja.

Rezultat intenzivnih, osmodnevnih radionica bit će osmišljavanje završnog nastupa koji će pripremiti mladi pod vodstvom umjetnika. Nastup će stvoriti priliku za raspravu o suvremenim oblicima podučavanja povijesti.

Organizatori pokrivaju troškove sudjelovanja u projektu, osim troškova individualnog osiguranja sudionika i putnih troškova. Naknada za putne troškove od mjesta prebivališta do mjesta smještaja tijekom provedbe projekta podmirivat će se djelomično na temelju čl. 5. st. 2. Pravilnika o odabiru prijava za projekt. Osim toga, organizatori predviđaju naknadu za nastavnike koji sudjeluju u projektu.

Prijave za nastavnike primaju se do 17. travnja 2023. ispunjavanjem obrasca na mrežnim stranicama https://sisrecruitment.enrs.eu/.

Više informacija, uključujući Pravilnik o odabiru prijava za projekt, možete pronaći na mrežnim stranicama: https://enrs.eu/edition/sound-in-the-silence-2023.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.

Informacije o projektu "Sound in the Silence" (HR)

Informacije o projektu "Sound in the Silence" (EN)


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE