HeaderImg image

Opera “Brundibár” na prostoru Spomen područja Jasenovac

14.10.2022.

Brundibar-12.10.2022.-176-of-329.jpg

Dana 12. listopada 2022. na prostoru Spomen područja Jasenovac održana je opera za djecu „Brundibar“. Operu za djecu skladao je 1938. godine za židovsko sirotište u Pragu češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. “Brundibár” su 1944. godine ponovno izvodila djeca zatočena u koncentracijskom logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj. U logoru je opera prikazana 55 puta, a gotovo svi sudionici deportirani su u logor Auschwitz, gdje su ubijeni.

Danas se opera izvodi kao simbol sjećanja na djecu žrtve holokausta i genocida te simbol otpora protiv različitih oblika diskriminacije.

Operu u izvedbi djevojačkog zbora Zvjezdice organizirao je Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, u suradnji s Festivalom torenacije. Program je održan pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, a sufinanciran je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Izvedbi opere prisustvovali su izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske, gđa Melita Mulić, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj g. Gary Koren, otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj g. Mark Fleming, predstavnici Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, veleposlanstava Njemačke, Francuske, Češke, Švedske i Rumunjske.

Održane su dvije izvedbe opere kojima su prisustvovalo više od 400 učenika osnovnih i srednjih škola iz 9 školskih ustanova s područja Hrvatske. Uz to, učenici su imali priliku posjetiti Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac gdje su uz stručno vodstvo kustosa saznali više o stradanju muškaraca, žena i djece u logoru Jasenovac.

https://magazin.hrt.hr/kultura/brundibar-u-jasenovcu-pratilo-vise-od-400-ucenika-10123609

Galerija: https://www.nacional.hr/prica-koja-duboko-utjece-na-publiku-svih-dobnih-skupina-brundibar-u-jasenovcu-gledalo-vise-od-400-ucenika/


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE